
Jesień w sadzie i ogrodzie
Ubiegłe dwa tygodnie minęły nam bardzo pracowicie i smakowicie. Najpierw przypomnieliśmy sobie nazwy i wygląd owoców krajowych i egzotycznych, które przynieśliśmy do naszego kącika przyrody. Potem w różny sposób swoimi zmysłami je rozpoznawaliśmy. Najciekawsza jednak była zabawa w kucharza. Razem z panią przygotowaliśmy kompoty, soki, owocowe chipsy i marmoladkę z jabłek. Oczywiście pomagała nam pani Beatka, która pocięte przez nas jabłka gotowała w przedszkolnej kuchni. Część marmoladki ze smakiem zjedliśmy a resztę wykorzystaliśmy, kiedy piekliśmy drożdżowe rogaliki.
W następnym tygodniu rozmawialiśmy o warzywach. Mieliśmy piękny kącik, w którym były kosze pełne warzyw zakupionych przez rodziców. Odwiedziliśmy także sklep spożywczy „Grażyna”. Poznaliśmy tam warzywa, z których w wielu domach rzadko robi się potrawy. Teraz wiemy jak wygląda brukiew, rzepa i rzodkiew. Właścicielka sklepu, podarowała nam warzywa, z których zrobiliśmy pyszne soki. Wiele frajdy i śmiechu sprawiało nam przygotowanie kapusty do kiszenia. Pani poszatkowała kapustę i potarła marchewki, a my tłuczkiem mocno ją ugniataliśmy.
Nasze zapasy na zimę umieściliśmy w kąciku przyrody i z niecierpliwością czekamy, kiedy będziemy mogli je spróbować.
pięciolatki