
JESIENNE PRZYSMAKI
W ostatnich tygodniach 6- latki z grupy IV poznawały dary jesieni z sadów i ogrodów. Podczas realizacji tematów o owocach przedszkolaki poznawały te rosnące w naszych polskich sadach, oraz te mniej znane, które przyjeżdżają do nas z krajów południowych. Dzięki rodzicom dzieci miały okazję posmakować niektórych egzotycznych owoców między innymi: granat, pomelo, kokos czy awokado.
Z warzyw, z pełnym zaangażowaniem, przygotowały zdrową sałatkę jarzynową. Przed rozpoczęciem pracy dzieci poznały etapy przygotowywania sałatki oraz zasady bezpiecznego posługiwania się nożem i higieny pracy. Po zakończonej pracy mali kucharze i kucharki zabrały się za degustację wykonanej przez siebie sałatki.
W sali zorganizowana została mała spiżarnia, w której między innymi znalazł się kompot jabłkowy przygotowany przez dzieci. Teraz przetwory ozdabiają naszą salę ale zimą kiedy wokół będzie leżał śnieg z radością skosztujemy nasze przetwory.